RAHA-ASIOIDEN HOITAMINEN

Tilit ja säästäminen

Säästäminen kannattaa aina, jos siihen on mahdollisuus, ja rahankäyttöään on hyvä hieman tarkkailla, jotta joinakin aikoina olisi kenties mahdollisuus laittaa rahaa vähän säästöön. Hyvä tapa päästä säästämisen alkuun on ns. säästötili, jota ei ole liitetty pankkikorttiin, kuten käyttötili useimmiten on.

Säästötilit

Voit avata itsellesi säästötilin esimerkiksi soittamalla pankkiin ja ilmoittamalla haluavasi tilin, jota ei ole liitetty pankkikorttiin. Säästötilin avaaminen ei yleensä maksa mitään, ja jos liität säästötilisi verkkopankkiin, niin voit maksaa säästötilille rahaa silloin kun itse haluat. Voit siirtää säästötilille rahaa esimerkiksi matkaa tai odottamattomia menoja varten taikka vain sen varmistamiseksi, ettet ”vahingossa” tuhlaa rahoja, jotka olit ajatellut säästää toista tarkoitusta varten; tällaisia vahinkoja saattaa sattua, jos rahat ovat käyttötilillä.

ASP-tili

Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit avata myös ASP-tilin eli ensiasunnon ostamiseen suunnitellun tilin; lyhenne ASP tulee sanasta asuntosäästöpalkkio.

ASP-laina on hyvä vaihtoehto ensiasunnon hankintaan. ASP-laina toimii asuntolainan tavoin ja sitä varten voi saada valtiontakausta; lainan saamiseksi sinun on kuitenkin täytettävä ASP-sopimukseen liittyvät ehdot. ASP-lainaa varten on olemassa vahvistetut enimmäismäärät, mutta rahoitustarvetta voi tarvittaessa täydentää muulla rahoituksella.

Hyvä tietää ASP-lainasta

  • Pankki myöntää sinulle lainaa 90 % asunnon hankintahinnasta.
  • Laina-aika voi olla jopa 25 vuotta.
  • Voit käyttää ostamaasi asuntoa lainan vakuutena.
  • Tarvittaessa saat valtiontakauksen lainasi lisävakuudeksi. ASP-lainan valtiontakauksesta ei peritä maksua. Yleensä takausmaksu on 2,5 % takauksen suuruudesta.
  • Valtio maksaa osan ASP-lainan korosta 10 ensimmäisen vuoden aikana. Korkotukea maksetaan 70 % korkotukilainan todellisen koron osalta, joka ylittää 3,8 % jäljellä olevasta lainapääomasta.
  • Voit vähentää lainan korot verotuksessa.

Saat enemmän tietoa asuntolainojen enimmäismääristä osoitteessa www.valtiokonttori.fi. Voit myös varata ajan pankista, jos olet aikeissa avata ASP-tilin.