RAHA-ASIOIDEN HOITAMINEN

Laskut

Jotta pystyt huolehtimaan taloudestasi, sinun on hyvä ymmärtää jonkin verran laskuista, jotka nopeasti tulevat osaksi arkea muuttaessasi pois kotoa.

Voit maksaa kaikki laskusi verkkopankissa, mutta toki voit myös mennä oman pankkisi konttoriin laskuja maksamaan. Pankki tosin perii maksun maksaessasi laskuja pankissa.

Seuraavat käsitteet on hyvä osata verkkopankkia käyttäessäsi:

Vastaanottajan tilinumero (Iban) = Jokaista tiliä varten on oma tilinumero. Voidaksesi maksaa laskun sinun täytyy tietää vastaanottajan tilinumero. Tilinumero on ilmoitettava laskussa. Iban-numero voi näyttää esimerkiksi tältä: FI21 1234 5600 0007 85.

Vastaanottajan nimi = Myös vastaanottajan nimi on ilmoitettava laskussa. Jos maksat yrityksen lähettämän laskun, yrityksen nimi on samalla vastaanottajan nimi.

Viitenumero = Jokaisessa laskussa on yksilöllinen viitenumero. Maksaessasi laskun verkkopankissa ilmoita maksunsaajan laskuun liittämä viitenumero. Koska viitenumero on yksilöllinen, yritys voi sen avulla tarkistaa, oletko maksanut laskusi. (Jos laskussa ei ole viitenumeroa, sinun on kirjoitettava viesti laskun viestikenttään viitenumeron sijasta).

Laskun summa = Laskun summa on se summa, joka otetaan tililtäsi laskun maksettuasi.

Tiliote = Tiliotteesta näet tilisi tapahtumat ja tilin käyttövaran eli sen, paljonko sinulla on tililläsi rahaa käytettävissä. Tiliotteen voi tilata puhelimitse pankista tai tulostaa verkkopankista. Näet tiliotteesi myös verkkopankissa kirjautuessasi verkkopankkiin verkkopankkitunnuksilla.

Laskuja maksamatta?

Et voita mitään sillä, että unohdat maksaa laskusi. Jokaiseen laskuun on merkitty eräpäivä, johon mennessä lasku pitää maksaa. Jos laskut tuppaavat unohtumaan, kannattaa laatia suoraveloitussopimus, jolloin toistuvasti tulevat laskut maksetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. E-laskusopimus solmitaan pankin ja laskuttavan yrityksen välillä. Suoraveloituksessa tililläsi on oltava riittävästi rahaa, jotta lasku voidaan maksaa eräpäivänä.

Jos lasku jää maksamatta, saat maksuhuomautuksen. Jos et maksa laskua maksuhuomautuksen jälkeenkään, voi lasku mennä perintään. Velkojalla on oikeus vaatia viivästyskorkoa koko perintäajalta, mikä on hyvä pitää mielessä.

Jos jätät laskuja toistuvasti maksamatta joka tahattomasti tai tahallaan, voit saada maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriömerkintä pysyy rekisterissä 2–4 vuotta, ja se vaikeuttaa elämää monella tavalla.  Maksuhäiriömerkinnän jälkeen on vaikea saada luottokorttia, vuokra-asuntoa taikka opinto- tai asuntolainaa. Osamaksusopimusten tekeminen tai puhelin- tai verkkoliittymän solminen vaikeutuu.