RAHA-ASIOIDEN HOITAMINEN

Talousongelmia

Monilla meistä on taloudellisia ongelmia elämänsä aikana, ja syyt ongelmiin saattavat vaihdella. Sinulle tulee ehkä odottamattomia menoja, joita varten et ole säästänyt rahaa, tai joudut ehkä pitkälle sairauslomalle etkä pysty menemään töihin. Voi myös olla, ettet aina muista ajatella taloudellisesti, eivätkä rahasi yksinkertaisesti riitä kuten olit ajatellut.

Jos sinulla on talousongelmia tai et pysty hoitamaan velkojasi, varaa aika talous- ja velkaneuvojalta. Turun kaupungin talous- ja velkaneuvonta palvelee myös Paraisten kaupungin asukkaita.  Talousongelmissa voit myös olla yhteydessä kaupungin sosiaalikeskukseen.

Turun kaupungin talous- ja velkaneuvonta palvelee myös Turunmaan ja Paraisten asukkaita.

Kriisiapua

Voit myös hakea apua Takuusäätiöstä taloudellisten ongelmien selättämiseksi.  Takuusäätiöstä saat apua tilanteen selvittämiseen, ja Takuusäätiö voi myös myöntää takuun pankkilainaa varten, niin että pystyt hoitamaan velkasi.

Velkalinja on Takuusäätiön maksuton neuvontapuhelin. Voit soittaa numeroon 0800 9 8009 maanantaista perjantaihin klo 10–14, neuvontaa tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi sekä tarvittaessa myös englanniksi.

Voit myös lähettää kysymyksesi Velkalinjaan sähköisesti.

Hätätapauksessa voit myös olla yhteydessä seurakuntasi diakoniatyöhön, jos sinulla ei esimerkiksi ole rahaa ruokaan. Yhteystiedot löytyvät seurakunnan verkkosivuilta.

Kaupungin nettisivuilta löydät yhteystiedot Turun kaupungin talous- ja velkaneuvontaan, joka palvelee myös Paraisten asukkaita.

Osoitteesta infopankki.fi löydät käyttökelpoisia vinkkejä taloudellisista ongelmista selviämiseen.

Tuet

Jos huomaat, etteivät rahasi riitä, mutta et vielä ole varsinaisissa taloudellisissa ongelmissa, voit tarkistaa, oletko oikeutettu saamaan jotain tukea. Suomessa sinulla on oikeus tukeen, jos joudut työttömäksi, opiskelet, sinulla on lapsia tai sairastut vakavasti.

Osa tuista on automaattisia, ja osa myönnetään harkinnanvaraisesti. Esimerkiksi lapsilisä maksetaan automaattisesti hakemuksen jälkeen, kun taas toimeentulotukea voidaan myöntää ainoastaan, mikäli hakijan tulojen on todettu olevan riittämättömät välttämättömiin päivittäisiin menoihin. Tämä voi vaatia vähän paperityötä ja todisteita siitä, ettei laskujen maksamiseen jää rahaa. Toimeentulotukea myönnetään useimmiten ainoastaan kuukaudeksi kerrallaan. Toimeentulotuen hakemiseen saat apua Kelalta.

Kela voi myös myöntää tukea asumiseen. Asumistuen suuruuteen vaikuttaa muun muassa asunnossa asuvien määrä, tulot, menot, omaisuus ja asunnon koko, ja tästä syystä asumistuki vaihtelee. Pienituloiset, työttömät, eläkeläiset, opiskelijat sekä asevelvollisten puolisot ja lapset voivat saada asumiseen tukea.

Kela neuvoo tukiasioissa, ks. lisätiedot Kelan sivuilta.

Tietoa löytyy myös työ- ja elinkeinotoimiston sivuilla.