RAHA-ASIOIDEN HOITAMINEN

Lainat

Jos joudut tekemään isompia hankintoja kuin mihin rahasi sillä hetkellä riittävät, voit lainata rahaa. Rahan lainaaminen edellyttää vakaata taloutta. Vältä lainan ottamista taloutesi saamiseksi tasapainoon.

Voit ehkä pyytää kaveriltasi tai joltain muulta itseäsi vakavaraisemmalta läheiseltä lainaa pienempiin hankintoihin, mutta on hyvä muistaa, että läheisesi haluavat saada rahansa takaisin usein nopean ajan kuluessa. Älä kuitenkaan tee rahojen lainaamisesta itsellesi tapaa, mikäli et pysty maksamaan lainaa nopeasti takaisin. Tällaisessa tilanteessa sinun kannattaa tarkastella menojasi ja tulojasi.

Pikavipit ovat yleistyneet, mutta niiden ottaminen ei todellakaan kannata. Pikavippien lainankorot ovat taivaissa ja niiden takaisinmaksuaika on lyhyt. Nykyään monet yritykset tarjoavat erilaisia pikavippejä ja lainoja. Jos harkitset pikavipin ottamista, vertaile tarkkaan eri yrityksiä ja niiden lainaehtoja. Päädyt helposti noidankehään, jossa velat vain kasvavat, mikäli et pysty nopeasti maksamaan niitä takaisin.

Pankista voit hakea lainaa suurempiin hankintoihin. Pankit eivät kuitenkaan ole velvollisia myöntämään lainaa henkilölle, joka ei ole hoitanut talouttaan kunnolla tai jonka omaisuus ja elämäntilanne eivät riitä vakuuttamaan pankkia henkilön takaisinmaksukyvystä. Pankki voi myös vaatia takaajaa tai lainan vakuutta. Pankki ei myönnä lainaa, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä.

Pankilta lainaamaasi summaan lisätään vielä korkokulut ja muut lainanhoitomaksut. Voit sopia lainan takaisinmaksusta pankin kanssa.

Opintolaina on valtion takaama lainamuoto. Jos sinulla on oikeus saada opintorahaa tai aikuiskoulutustukea, voit saada valtiontakausta opintolainaan, jonka suuruus vaihtelee iän ja oppilaitoksen mukaan. Opintotuesta ja opintolainasta voit lukea lisää kohdasta Koulutus → Tuet opintojen aikana.

Lisätietoa eri luottomuodoista on Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla.