KOULUTUS

Välivuosi

Monet päättävät pitää välivuoden toisen asteen koulutuksen jälkeen ennen siirtymistään kolmannen asteen koulutukseen. Välivuoden pitämiseen voi olla monta syytä: nuori ei tiedä, mihin koulutukseen hakisi, haluaa kokeilla jotain muuta tai säästää rahaa ennen jatko-opintoja ja menee töihin. Myös opinnoista voi pitää välivuotta, jos on kyllästynyt opintoihinsa ja haluaa kokeilla jotain muuta kesken opintojen.

Yleensä välivuotta varten on vaikea saada tukea (poikkeuksena työttömyyskorvaus tai asumistuki). Siksi useimmat menevät töihin, jotta rahaa riittää elämiseen, vaikka he mahdollisesti opiskelevat jotain esimerkiksi avoimessa yliopistossa työn ohessa. Asevelvollisuuden tai siviilipalveluksen suorittaminen ei ole tässä tarkoitettu vapaaehtoinen välivuosi.

Valitettavasti välivuoden pitäminen lukion jälkeen ei nykyään ole enää niin yksinkertaista. Aiemmin monet hakivat toisen asteen koulutuksen jälkeen jatko-opintoihin ja lykkäsivät opintojen alkua pitämällä välivuoden. Nykyään järjestelmää on muutettu, joten kannattaa katsoa, mitkä säännöt ovat voimassa, jos olit ajatellut mennä vuodeksi töihin lukion tai ammattikoulun jälkeen.