TÖISSÄ TAI TYÖTTÖMÄNÄ

Yrittäjäksi

Oletko harkinnut siipiesi kokeilemista yrittäjänä?  Nykyään oman yrityksen perustaminen on onneksi melko helppoa, ja yrityksen perustamista suunnitteleville on tarjolla apua ja neuvoja.

Selvitä ensin, onko sinusta yrittäjäksi ja pohdi eri vaihtoehtoja yritystoiminnan aloittamiseksi. Laadi yksityiskohtainen liiketoimintasuunnitelma ja selvitä eri rahoitusvaihtoehtoja ja taloudellisia mahdollisuuksia. Kannattaa jo heti alussa tutustua yritysten verotusta koskeviin perusasioihin. Vaihtoehtoisia yritysmuotoja ovat yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi), avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta. Se, mikä yritysmuoto sinun kannattaa valita yrityksellesi, riippuu esimerkiksi yrityksen toimialasta. Suomessa yleisin yritysmuoto on osakeyhtiö.

Valitse toimintaasi soveltuva yritysmuoto ja ota selvää tarvittavista luvista ja ilmoitusvelvollisuuksista. Pakollisia asioita ei ole kovin montaa, mutta niiden lisäksi sinun on huolehdittava muista valmisteluista. Sitten onkin vain hoidettava paperiasiat kuntoon.

Yrityksen perustamisessa on aina kolme perusasiaa:

  1. Suunnittele ja selvitä itsellesi liiketoiminnan perusseikat.
  2. Valitse yrityksellesi sopiva yritysmuoto, hoida pakolliset kuviot ja mieti, mitä muuta vielä tarvitset yritystäsi varten.
  3. Sitten on aika siirtyä tuumasta toimeen eli toteuta yrityksen perustaminen käytännössä.

Sivustolta yrityssuomi.fi saat apua yrityksen perustamiseen ja yritystoiminnan käynnistämiseen.

Työnantaja

Yrittäjänä toimit myös työnantajana, mikäli yrityksesi palkkaa tulevaisuudessa työntekijöitä. Työnantajana toimimiseen liittyy vastuita, velvollisuuksia ja oikeuksia.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu tyosuojelu.fi auttaa työnantajia pysymään selvillä eri velvollisuuksista ja oikeuksista.