TÖISSÄ TAI TYÖTTÖMÄNÄ

Kesätyö

Mihin aikaan vuodesta pitäisi hakea kesätyöpaikkaa? Entä jos sopivaa paikkaa ei löydykään? Kesätyöpaikan löytyminen on epäilemättä iso stressin paikka monille nuorille kevään korvilla kun paikat tulevat hakuun. Kesätyöpaikkaa kannattaa hakea ajoissa, koska monet hakuajat umpeutuvat jo helmi-maaliskuun vaihteessa.

Useimpia kesätyöpaikkoja voi hakea esimerkiksi TE-toimiston verkkosivujen  kautta. Monet yritykset hakevat kesätyöntekijöitä myös sanomalehdissä julkaistavilla työpaikkailmoituksilla, joten lehtiä kannattaa lukea. Monet yritykset ja kunnat ilmoittavat kesätyöpaikoista omilla verkkosivuillaan ja paikkoihin myös haetaan verkkosivujen kautta. Jos todella haluat saada kesätöitä, saat varautua siihen, ettei muutama hakemus riitä. Koska niin monet hakevat kesätöitä, on paremmat mahdollisuudet tulla valituksia, jos lähettää hakemuksen useampaan paikkaan.  Ja jos käy niin hyvin, että saat myönteisen vastauksen useasta paikasta, valitse mieleisesi ja kieltäydy kohteliaasti muista.

Kunta

Monet saavat kesätöitä kunnasta. Kunnat ilmoittavat kesätyöpaikoistaan yleensä tammi-helmikuusta alkaen omilla verkkosivuillaan, joiden kautta voi yleensä myös hakea kesätöihin.  Lisäksi monet kunnat arpovat kesätyöseteleitä kesätyöntekijöilleen. Tämä tarkoittaa sitä, että kunta antaa tietyn summan arvoisen setelin, jonka kesätyöntekijä antaa hänet työllistävälle työnantajalle, mikä alentaa työnantajan kynnystä kesätyöntekijän palkkaamiseen. Työnantaja saa seteliä vastaavan summan kunnalta palkkatukena.

Yksityinen sektori

Monet saavat kesätöitä yksityisistä yrityksistä tai järjestöistä. Osa yrityksistä ilmoittaa tarjoavansa kesätöitä, kun taas osa ei kesätöistä erikseen ilmoittele. Kannattaa kuitenkin aina ottaa yhteyttä. Voit soittaa jollekulle yrityksessä työskentelevälle ja tiedustella mahdollista kesätyöpaikkaa. Näin voit kertoa olevasi kiinnostunut jo ennen hakemuksen lähettämistä. Muista, että kiinnostus nähdään useimmiten myönteisessä valossa. Koska sekä kirjeposti että sähköposti voivat eksyä matkalla, voit soittaa yritykseen ja kysyä, onko hakemuksesi tullut perille.

Älä unohda kysellä ystäviltä ja sukulaisilta, olisiko heillä vinkkejä vapaista kesätyöpaikoista, joita ei ole laitettu yleiseen hakuun. Alla olevien alaotsikoiden alta löydät lisäinfoa kesätyöpaikan hakemisesta. Työpaikan hakemiseen voi saada apua myös ulkopuolisilta toimijoilta. Paraisilla voit saada tukea työnhakuun Nuorten työpaja Aktivasta.

Aktiva on tarkoitettu sinulle, jos

  • olet alle 29-vuotias
  • asut Paraisilla
  • olet aikeissa keskeyttää tai olet jo keskeyttänyt opintosi
  • olet työtön

Lisätietoa Nuorten työpaja Aktivasta