PSYYKKINEN JA FYYSINEN HYVINVOINTI

Liikunta

Liikunta on hyödyksi sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle. Fyysinen aktiivisuus auttaa ehkäisemään mielenterveysongelmia ja käsittelemään lievää masennusta. Liikkua voi monin eri tavoin, liikunnassa ei ole kyse siitä, että käyt viidesti viikossa treenaamassa ja kasvattamassa lihaksiasi salilla.

Arkiliikunta on yhteiskuntamme yksi helpoimmista ja tärkeimmistä liikuntamuodoista. Arkiliikuntaan kuuluu muun muassa rappusten käyttö hissin sijaan tai kävely tai pyöräily autolla tai linja-autolla kulkemisen sijaan.

Liikunnassa kannattaa muistaa monipuolisuus. Monipuolisessa liikunnassa harjoitat kehoasi monella eri tavalla. Liikunnassa on tärkeää muistaa kestävyyttä, nopeutta, voimaa ja elastisuutta kehittävät harjoitteet. Monipuolinen liikunta ei kuormita kehoasi liikaa, ja vaihtelu virkistää aina. Tällöin et väsy kuntoiluun ja liikkumiseen.

Oman liikuntamuodon löytämiseksi saatat joutua kokeilemaan useita eri liikuntamuotoja. Haluatko liikkua ryhmässä? Urheiletko mieluummin yksin tai joskus myös ryhmässä? Erilaisia liikuntamuotoja on tarjolla laaja kirjo, ja yleensä jokainen löytää omansa. On tärkeää löytää itselleen sopiva liikuntamuoto, joka tuntuu hyvältä; muista, että uuteen liikuntaan tottuminen vie aina oman aikansa, joten älä luovuta heti, vaan katso tilannetta muutama viikko. Jos liikut paljon, et välttämättä voi hyvin, jos samalla unohdat monipuolisen ravitsemuksen etkä lepää tarpeeksi. Keho tarvitsee energiaa palautumiseen liikunnan jälkeen, ja palautumista edesauttaa lepo. Liikunnan, ravitsemuksen ja levon välinen tasapaino on tärkeä hyvän kunnon ja jaksamisen perusta.

Paraisilla on tarjolla laaja valikoima erilaisia liikunta- ja kuntoilumuotoja. Paikkakunnalla toimivat urheiluseurat on listattu tähän.