PSYYKKINEN JA FYYSINEN HYVINVOINTI

Auta muita

Oletko huomannut, että joku kavereistasi tai joku muu sinulle läheinen henkilö voi huonosti tai on alkanut käyttäytyä eri tavalla kuin aikaisemmin? Silloin kannattaa yrittää selvittää, onko jokin vikana, ja keskustella asiasta kyseisen henkilön kanssa. Älä tyydy pelkkään ”ihan hyvää” -vastaukseen, vaan kysy kuulumisia uudelleen ja varmista, että teillä on aikaa ja tilaa keskustella asiasta rehellisesti.

Muiden auttaminen voi tuntua yhtä vaikealta kuin itsensä auttaminen, ja on vaikea tietää, mitä tehdä, jos kaveri on juuri kertonut voivansa todella huonosti ja tarvitsevansa apua.

Mitä vakavammasta asiasta vaikuttaa olevan kyse, sitä tärkeämpää on, että asiasta voi kertoa jollekulle ja yrittää saada apua. Toisinaan apua voi saada kaverilta, mutta joskus tarvitaan aikuista asiantuntijaa auttamaan ongelman ratkaisemisessa, tällaisia asiantuntijoita voivat olla kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori tai nuorisotyöntekijä. Hyvä ystävä tukee ja kannustaa hakemaan apua.

Kaverin ongelmat voivat muodostua taakaksi muille, mikäli kaveri ei hae apua eikä ongelma helpota. Jos vaikeiden asioiden parissa painiva kaveri ei hae ulkopuolista apua tai kuuntele ystäviensä kannustusta, asiasta on syytä kertoa luotettavalle aikuiselle. On hyvin tärkeää, että ystävänä mietit myös itseäsi ja sitä, miten paljon apua ja tukea voit antaa kaverillesi. Älä lupaa mitään, mistä et ehkä voi pitää kiinni, ja muista olla rehellinen siinä, missä, milloin ja miten voit olla tueksi. Näin kaverisi on tietoinen siitä, ettet ole pettänyt häntä tilanteissa, joista jo etukäteen tiedät, ettet voi olla läsnä. Suurin vastuu siitä, että kaverisi saa oikeanlaista apua, ei ole sinulla läheisenä, vaikka totta kai haluat auttaa kaveriasi eteenpäin.

Tällaisissa tilanteissa voit saada apua sosiaalikeskuksesta, nuorisotyöntekijöiltä tai soittamalla psykologille.

Jos kaipaat apua voidaksesi auttaa muita, löydät lisätietoja seuraavista verkko-osoitteista:

Mieli,Suomen mielenterveysseura                                                                         Erityisnuorisotyö paraisten kaupunki