OLETKO MUUTTAMASSA?

Kustannukset

Asumiskustannukset vaihtelevat luonnollisesti sen mukaan, missä asut, kenen kanssa ja miten iso asunto on. On myös muita kustannuksia, jotka eivät sisälly vuokraan, mutta jotka sinun on syytä ottaa huomioon muuttoaikeita miettiessäsi.

Vuokra

– Yksiöt ovat yleensä melko pieniä, 18–35 m2, ja toisaalta niiden vuokra on melko korkea. Vuokrat voivat kuitenkin vaihdella suuresti, 200 eurosta 600 euroon kuukaudessa.

– Kaksio on erinomainen valinta, jos olet muuttamassa toisen henkilön kanssa yhteen, sillä kaksiot ovat usein vähän pienempiä ja niiden neliövuokra on usein halvempi kuin yksiössä. Kaksioiden pinta-ala vaihtelee yleensä 35 neliömetristä 65 neliömetriin, vuokra on yleensä noin 500–800 euroa kuukaudessa.

– Jos muutat yhteen kaverisi kanssa, kolmio saattaa olla teille sopivin vaihtoehto. Silloin kummallakin on oma makuuhuone, kun taas keittiö, olohuone ja vessa ovat yhteiset. Kolmioiden pinta-alat vaihtelevat keskimäärin 65 neliömetristä 90 neliömetriin, vuokra on yleensä 700–1 000 euroa kuukaudessa. Jos asunto on uusi tai siinä on tehty esimerkiksi putkiremontti, vuokra voi olla 900 eurosta 1 300 euroon.

– Edullisin vaihtoehto on yleensä neljän tai viiden huoneen asunto, jos etsit asuntoa yksityisiltä markkinoilta. Tällöin jaat asunnon 2–3 muun henkilön kanssa, niin että keittiö on yhteinen, mutta vessoja on yleensä useampia. Isojen asuntojen pinta-alat vaihtelevat 90 neliömeristä 150 neliömetriin. Nämä asunnot soveltuvat hyvin myös perheille, jotka tarvitsevat tilaa esimerkiksi lapsia varten. Kolmioiden vuokrat ovat yleensä noin 900–1 500 euroa kuukaudessa asunnon kunnosta riippuen.

– Jos haluat asua edullisemmin, eikä kämppäkaverilla ole niin suurta väliä, voit hakea soluasuntoa/opiskelija-asuntoa, jotka sijaitsevat useimmiten vähän keskustan ulkopuolella. Opiskelija-asuntojen koot vaihtelevat 10 neliömetristä 50 neliömetriin, ja useimmiten keittiö, suihku ja wc ovat kämppäkavereiden kanssa yhteiset, mutta jokaisella on oma makuuhuone. Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat keskimäärin 200–300 euroa kuukaudessa henkilöä kohti.

Keskustassa tai keskustan lähellä sijaitsevien asuntojen vuokra on useimmiten vähän korkeampi kuin keskustan ulkopuolella. Asunnon vuokra vaihtelee myös sen mukaan, onko asuntoa kunnostettu, missä kerroksessa asunto sijaitsee ja millainen näköala sieltä on.

Takuuvuokra

Vuokralaisena sinun on yleensä maksettava takuuvuokra ennen muuttoa uuteen asuntoon. Takuuvuoka voi olla 1–3 kuukauden vuokra, ja vuokranantaja pidättää summan itsellään ja maksaa sen sinulle takaisin vuokrasuhteen päättyessä. Takuuvuokra tai vuokravakuus toimii vakuutena sille, että vuokralainen huolehtii asunnon kunnosta, niin että asunnon kunto pysyy samana kuin vuokrasuhteen alussa.  Mikäli asuntoon on aiheutunut vaurioita tai asunto jää siivottomaan kuntoon muuttosi jälkeen, vuokranantaja voi vähentää osuuden takuuvuokrasta, jonka olisit muuten saanut takaisin. Mikäli asunnossa on puutteita tai vaurioita, joista vuokranantaja ei ole maininnut, ota vaurioista kuva ja ilmoita asiasta vuokranantajalle mahdollisimman nopeasti. Vuokrasuhteen lopussa asunto pyritään jättämään mahdollisimman siistiin kuntoon seuraavaa vuokralaista varten. Mikäli joudut kuuraamaan koko asunnon edellisen vuokralaisen jäljiltä, ota kuvia asunnon kunnosta muuttaessasi ja ilmoita vuokranantajalle epäsiisteydestä. Tällöin vuokranantaja voi mahdollisesti laskea ensimmäisen kuukauden vuokraa tai takuuvuokraa.

Sähkö, vesi ja internet

Vuokran lisäksi asukkaan maksettavaksi tulee sähkö, vesi ja mahdollinen internetliittymä.

Vuokra-asuntoon muuttavan on siksi tarkistettava, sisältyykö sähkö vuokraan vai ei, ja viimeksi mainitussa tapauksessa vuokralaisen on solmittava sähkösopimus sähköntoimittajan kanssa. Voit aina kysyä vuokraisännältäsi uuden asuntosi sähkösopimuksesta. Toisinaan pelkkä nimenmuutos asunnon aikaisempaan sähkösopimukseen riittää.

Vesi ei aina sisälly vuokraan, jolloin vuokra ilmoitetaan esimerkiksi muodossa ”vuokra 450 € + vesi 20 €/kk”. Useimmiten veden hinta on kiinteä, yleensä suunnilleen 20 euroa/kk/henkilö. Joissakin tapauksissa kerrostalon kuukausittainen vedenkulutus jaetaan asuntomäärän mukaan.

Jos haluat asuntoosi internetyhteyden, valittavanasi on useita vaihtoehtoja, kiinteitä tai mobiileja liittymiä. Hinta vaihtelee eri toimittajien välillä sekä yhteyden nopeuden mukaan.

Vakuutukset

Kotivakuutus on ehdottoman tärkeä hankkia muuttaessasi pois kotoa. Kotivakuutus kattaa kaikki omistamasi tavarat, kuten polkupyörän, silmälasit ja tietokoneen, ja mahdollisen asuntomurron tai tulipalon jälkeen voit saada tavarasi korvattua vakuutuksen kautta. Kotivakuutus koskee myös tavaroita, jotka menevät rikki. Jo ennen vahingon sattumista kannattaa olla perillä siitä, mitä vakuutukseen kuuluu ja mitä ei. Riippumatta siitä, miten vahinko on sattunut, sinun on maksettava omavastuu, joka on noin 50–200 euroa vakuutusyhtiöstä riippuen. Omavastuu tarkoittaa sitä, että sinun on maksettava tietty osuus, esimerkiksi 150 euroa, ja vakuutusyhtiö korvaa loput, jos sinulta varastetaan tai sinulta rikkoutuu omaisuutta 600 euron edestä. Jos omistat asunnon itse, tarvitset vakuutuksen myös mahdollisia vesivahinkoja ja muita asunnolle aiheutuvia vahinkoja varten.

Voit pyytää tarjousta tai kustannusarviota useilta eri vakuutusyhtiöiltä, ja voit myös kysyä vanhemmiltasi ja sukulaisiltasi, voivatko he suositella jotain yhtiötä. Joillakin yhtiöillä on myös paketoituja vakuutustarjouksia, kuten esimerkiksi nuorisovakuutus, joka kattaa muun muassa kodin ja matkat, ja tällaiset vakuutukset voivat tulla halvemmiksi kuin erilliset vakuutukset.

Vuokrasopimus

Vuokralaisena sinun on aina solmittava vuokrasopimus, ja ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista kannattaa ehdottomasti varmistua siitä, mitä sopimus pitää sisällään. Kirjallisen sopimuksen solmiminen on kaiken A ja O, jolloin vuokralainen ja vuokranantaja sopivat paperilla vuokran suuruudesta, säännöistä ja irtisanomisajasta.

Sopimus voidaan solmia myös suullisesti, mutta suullisesti solmittu sopimus ei tosipaikan tullen koskaan ole yhtä pitävä kuin kirjallinen sopimus.

Kuluttajavirasto toteaa irtisanomisajasta seuraavaa:

– Vuokranantajan irtisanoessa sopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

– Vuokrasopimuksen tulee olla ollut voimassa vähintään yhden vuoden ennen irtisanomista.

– Tätä lyhyemmissä vuokrasuhteissa irtisanomisaika on kolme kuukautta.

– Vuokralaisen irtisanoessa sopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi, ellei muuta ole sovittu.

Asumisen ABC:n mukaan vuokranantaja ei voi irtisanoa vuokrasopimusta ilman hyvää syytä.