OLETKO MUUTTAMASSA?

Hyvä tietää

Osoitteenmuutos

Muista tehdä osoitteenmuutos muuttaessasi uuteen asuntoon. Osoitteenmuutoksen voi tehdä Postin verkkosivuilla seuraamalla linkkiä Henkilöasiakkaat.

Osoitteenmuutosta tehdessäsi sinun täytyy tunnistautua, joten pidä verkkopankkikoodit lähelläsi. Mikäli et halua tehdä osoitteenmuutosta verkossa, voit mennä lähimpään postitoimistoon tai maistraattiin ja hakea sieltä osoitteenmuutoslomakkeen.

Mikäli teet osoitteenmuutoksen postin kautta, voit valita, teetkö pysyvän vai tilapäisen osoitteenmuutoksen. Vakituinen osoitteesi voi edelleen olla syntymäpaikkakuntasi osoite, mutta voit valita postiosoitteeksesi esimerkiksi opiskelija-asuntosi osoitteen. Posti ilmoittaa osoitteenmuutoksen maistraatille, väestörekisterikeskukseen, viranomaisille, Kelaan, seurakuntaan, verovirastolle ja puolustusvoimille. Osoitteenmuutoksen voi tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa tai viimeistään viikko uuteen asuntoon muuttamisen jälkeen.

Muut palvelut

Muista ilmoittaa osoitteenmuutoksesta myös entiselle sähköyhtiölle ja vakuutusyhtiölle sekä digi-tv:n, internet- ja puhelinliittymän operaattorille. Pidä huoli siitä, että aiemmin entiseen osoitteeseesi tulleet laskut tulevat nyt uuteen osoitteeseesi, sillä sinä vastaat osoitteenmuutoksen tekemisestä.

Muuttoilmoitus isännöitsijälle

Isännöitsijä tai isännöintitoimisto huolehtii esimerkiksi jätehuollosta ja talon yleisten tilojen siivouksesta. Isännöitsijän tulee tietää, milloin muutat uuteen asuntoosi, jotta nimesi voidaan merkitä postiluukun yläpuolelle (saat isännöitsijän yhteystiedot vuokranantajaltasi). Joissakin taloyhtiöissä on yhä edelleen talonmies tai huoltofirma huolehtimassa eri asioista, ja siksi kannattaa selvittää, mitkä tehtävät kuuluvat isännöitsijälle ja mitkä talonmiehelle/huoltomiehelle ja mistä tehtävistä asukkaan on huolehdittava itse. Tärkeät puhelinnumerot on usein ilmoitettu talon rappukäytävän ilmoitustaululla.

Asunnon avaimet

Asunnon avainten lisäksi kannattaa varmistua siitä, tarvitaanko pyörävarastoon, ullakolle tai mahdolliseen jätekatokseen erilliset avaimet. Tarkista myös, kuinka moniin avaimiin sinulla on oikeus. Vara-avainten määrä riippuu asunnon koosta ja siitä, kuinka monet avaimet vuokranantajalla on asuntoon. Jos haluat lisää vara-avaimia, kysy vuokranantajaltasi, voitko teettää avaimista lisäkopioita lukkosepällä tai suutarilla. Älä pidä kaikkia avaimia asunnossasi, vaan anna vara-avain henkilöille, joihin luotat ja jotka eivät asu kovin kaukana siltä varalta, että vahingossa lukitset itsesi asunnon ulkopuolelle. Kannattaa laittaa muistiin sen henkilön puhelinnumero, jolla on talon kaikkien asuntojen vara-avaimet, mikäli et saa henkilöä kiinni, jolle olet antanut oman vara-avaimesi. Taloyhtiöstä riippuen tällaisista palveluista voi joutua maksamaan lisämaksun.

Siivous

Jos asunto on likainen tai rikkinäinen muuttaessasi asuntoon, sinulla on oikeus vaatia edellistä vuokralaista tai vuokranantajaa huolehtimaan asunnon siivouksesta ennen muuttoa tai vaihtoehtoisesti voit pyytää ensimmäisen kuukauden vuokraan alennusta. Vuokranantajan on muun muassa korvattava jääkaapin rikkoutuneet hyllyt, mutta mikäli et ilmoita vuokranantajalle rikkoutuneista osista, voidaan sinua syyttää niiden rikkomisesta, jolloin olet itse velvollinen korvaamaan osat. Siksi kannattaa tehdä kirjallinen ilmoitus vioista ja puutteista. Kannattaa myös ottaa kuvia, jos huomaat, että jokin asia on pielessä.

Vuokrasopimuksessasi voi olla maininta loppusiivouksesta, joka sinun on tehtävä ennen kuin muutat asunnosta pois. Yleensä vuokralaisen velvollisuus on siivota asunto huolellisesti ennen poismuuttoa. Likaiseen asuntoon ei ole kiva muuttaa.

Muuta

Ota selvää taloyhtiön säännöistä ja ohjeista ja noudata niitä. Yleensä vuokranantaja informoi ohjeista, ja taloa koskevat yleiset ohjeet ovat yleensä luettavissa myös rappukäytävän ilmoitustaululla.